Cum i se mai spune la pisica

Din ciclul “Sa le fim de folos cititorilor nostri”, incerc astazi sa raspund la intrebarea care mi-a adus musafiri pe blog. Cum i se mai spune la pisica? In primul rand, corect cred ca ar fi fost sa intrebi Cum i se mai spune pisicii? Sa o luam pe rand, cu rabdare…

Conform DEX (dictionar explicativ) pisicii i se mai spune mâţă sau cotoroabă, iar masculilor motan, cotoi, mâţ, pisic, motoc, pisoi, cotoşman.

Mie imi place sa le spun pisicilor micuţe feline, ghemotoace de blană, jucării cu gheruţe, muţunei de catifea.

Pisicilor mele li se mai spune, in ordinea venirii in casa: Miti – iubirica, turbata, nebunica; Pufi – miorlăita, autista, bleguţa; Ursula – dulceaţa, ursuleţ, scobitoare (are obiceiul de a indoi un deget si de a prinde ceea ce are omul in mana cu gheruta, ca o scobitoare); Ultimata – vrăbiuţa, frunzuliţa, inexistenta.

In povestea Dansul vrajitoarelor, pisicile se mai numesc Dama de caro, Dama de pică, Dama de ghindă, Dama de cupă.

Voi cum stiti ca “i se mai spune la pisica“?

dame de caro, ghinda, cupa si pica

Posted on October 20, 2015, in Noi. Pisicile and tagged , . Bookmark the permalink. 22 Comments.

  1. La pisica mea i se spune, oficial, motanul Grişka, iar neoficial Teroarea Gri, Teroristul Rus, Grişuna, Grişkanu, Lungueţu, Puturoşenie, Coţoambă, Buzumbura, Zărghici şamd – în funcţie de activităţile lui subversive şi de inspiraţia creaturii bipede care le remarcă.

    Like

  2. As adauga ca si apelative pentru pisicute 🙂 : Codita, Prigonius, Silvestru… 🙂

    Like

      • DA DA, Prigonius :))) !!! Este negru cu o steluta sub barbie. Ii place sa faca baita ( efectiv sta in cada si asteapta sa dai drumul la dus ) . Dar cel mai interesant lucru pe care l-a facut, a fost sa sara pe geam intr-un copac la nivelul etajului trei si nu a vrut sa mai coboare :). Au intervenit pompierii ca sa il salveze. La insistentele stapanei, pompierii nu au intins prelata, altfel salvarea lui Prigonius ar fi costat doar 2500 de lei 😀 ! Unde pana atunci i se supnea Codita, si-a capatat numele de Prigonius :))) !

        Like

      • Hi, hi, aventurierul Prigonius! :))) Gazduiesc asemenea povesti aici si pun si link, sa stii. Daca vii cu un guest post, il primesc cu mare placere. 🙂
        Pufina mea iubeste apa si sta in cada asteptand “ploaia”. Nebuna de Miti a iesit prin spatiul ala mic ce ramane cand rabatezi fereastra. Am gasit-o in pomul din fata blocului. Noi o cautam innebuniti prin cartier. Nu intelegeam pe unde ar fi putut iesi din casa. Am auzit un copil spunand mamei sale: uite o pisicuta in pom… :)))

        Like

      • Cu mare drag :). Am sa ma gandesc cum as putea formula si am sa revin 🙂 ! Am o gramada de povesti de spus cu pisici 🙂 !

        Like

      • Abia astept! Oricand poti, oricand doresti… 🙂

        Like

  3. Pisicii mele – Chitz – i se mai spune “creatura intunericului” (cand sta ascunsa si ataca pe neasteptate), “scarbenie” (cand face o prostie cu buna stiinta si uitandu-se in ochii mei), “chitzishor” sau “chitzanca” in momente de tandrete 🙂

    Like

  4. Blanoase frumoase!

    Like

  5. Noi il alintam Printul,eu in mod special Baiatul meu iubit(si aici intervine cea mica cu intrebarea pe cine iubesc mai mult),Furaciosul,atunci cand face orice pt un elastic de par si de cand a sarit de la etajul 1 e Evadatul.

    Like

    • Ha, ha, iti spun sincer ca nu ma asteptam ca pisicutele sa aiba atatea supranume. Credeam ca doar noi le alintam in fel si chip. Am ales sa pomenesc aici doar cate trei, desi fiecare dintre ele are probabil cate 30. :)))
      Evadatul, auzi! Un soi de Papillon, nu? :)))

      Like

  6. La pisică (poate cititorul vostru e din Banat și acolo formularea e relativ ok ) i se psune în limba română ”Pis-pis”, în limba franceză ”minou minou”, în rusă ksksks, în engleză kitty kitty, evident ea vine numai dacă vrea indiferent de limba in care i te adresezi

    Like

  7. Articol bun si de calitate ! Pe cand articole pentru animale de companie ?

    Like

    • Merci! 😀 Probabil cand voi gasi partenerul ideal, de preferat un petshop pe care sa il sprijin din toate puterile si care, la randul sau, sa ma ajute sa ofer animalelor mele de companie tot ce au nevoie. :p

      Like

  1. Pingback: Cum i se mai spune pisicii | Blog de pisici

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.